Hva er greia egentlig?

Da Fredrik og Eira som driver Basse Pizza fikk to små barn i hus ble det dessverre langt færre restaurantbesøk og festmiddager hjemme. Plutselig var det raske og enkle middager som ble standarden også i helgene. De begynte å drømme om å få restaurantopplevelsen hjem, uten all prepp og oppvask, men med den samme gode kvaliteten.

Plutselig en dag tok Christopher i Kraftgutta kontakt, og de fant raskt ut at de deler den samme lidenskapen: digg pizza basert på skikkelige råvarer. Samtidig ble de enige om at de måtte finne på noe gøy sammen.

De begynte å gruble.

Hva med å kombinere sin felles lidenskap for pizza med Fredrik og Eiras drøm om å få restaurantopplevelsen hjem i en hektisk småbarnshverdag?

Digg pizza, skikkelige ferske råvarer, restaurantopplevelsen hjem, enkelt og raskt…

Takeaway pizza? Hmm, nei, ikke helt. Må liksom være ferskt, tenkte de.

PIZZAKIT! Ropte Kraftgutta og Basse i kor (nesten). Og så var eventyret i gang.

Og hvem er vi?

KRAFTGUTTA

Det hele startet da Christopher og Stian var på tur i Sør-Italia. De var vel klar over det fra før, men den pizzaen de fikk servert i Napoli, var helt fantastisk!

Slik pizza vil vi lage, tenkte de! Ekte napolitansk pizza, basert på få, men gode råvarer, som ikke består av smaksforsterkere eller tilsetningsstoffer. En pizza som smaker ekte pizzatradisjon fra Napoli! Få råvarer og en deig som kun er laget på mel, vann, litt salt og en liten dæsj av gjær. Og tomatsausen, ja den er kun laget av tomater og litt salt.

Etter å ha utviklet deig og saus, og utforsket med diverse toppinger hjemme hos Christopher i Hole, så måtte de få denne servert til andre – og den burde alle få smake, «vi må starte en restaurant!» tenkte de.

De bestilte steinovn fra Firenze, og fikk tak i italienske kokker til å strekke ut de høye luftige bunnene. I 2020 åpnet de en pizzeria på Hønefoss under navnet Kraft Pizzeria, derav navnet Kraftgutta i dag

Etterspørselen økte, og folk kom både fra fjernt og nært for å teste ut de to sin napolitanske pizza fra de dype skoger. Så mange kom på besøk og telefonene tiltok, derfor tok de et valg om å fryse ned pizzaene og selge de i butikk, i tillegg til restaurantene i Hønefoss, Flå og Kongsberg.

Nå har Stian og Christopher fått selskap av Andreas og en næringsstiftelse. Og resten - det er historie!

BASSE PIZZA

Det startet med at Fredrik ikke skjønte greia med å gå på tur under Covid - dermed måtte han finne på noe annet å fordrive tiden sin med. Én pizzaovn ble brått til sju, og det var ikke et våkent minutt hvor det ikke ble nerda, produsert eller tenkt på pizzabaking. Nerdinga resulterte i at Fredrik i 2023 vant NM i pizzabaking for hobbybakere - og pizzabakinga gikk raskt fra å være en hobby til en drøm om å gjøre dette på fulltid! Nå er Basse Pizza en liten familiedrevet pizzabedrift som reiser rundt med sitt mobile pizzeria og gjør blant annet catering, kurs og popups.

Den norske pizzaen
Må man egentlig dra helt til Napoli eller New York for å spise en skikkelig digg pizza? Og må man importere råvarer fra Italia for å lage pizzaen like god hjemme? Vi har jo knallgode råvarer her i Norge, tenkte Fredrik.
Da startet søken etter gode norske erstatninger. Basse Pizza sine pizzaer lages med utgangspunkt i dype italienske tradisjoner, men de etterstreber å bruke norske råvarer. Sååå, om noen norske tomatprodusenter der ute snuser på å hermetisere noen skikkelig søte og kjøttfulle tomater - så rop ut - for der er italienerne fortsatt best.

Gode smaker og morsomme smaker
Fredrik er ikke utdanna kokk, men en dedikert og ivrig nerd som elsker å glede folk med gode matopplevelser, men også overraske med nye kombinasjoner. For Basse er det viktigste deigen og god smak, men like etter kommer leken. Det har blitt laget mye rart opp gjennom. Hva med en elgtunge og beinmarg-pizza? Fritert pizza med brunost-karamell? Eller kanskje en sardin-pizza med Dukkah?

Veien videre
I dag er det som sagt Fredrik og samboer Eira som sammen driver Basse Pizza. Fredrik står for alt pizza-faglig og Eira sørger for at det hele henger sammen. De selger ferske deiger i nabolaget sitt på Kjelsås, gjør catering, holder pizzakurs, arrangerer popups og utvikler produkter. De to små gutta deres er allerede i læra og kanskje de en dag også står og strekker deig sammen med papsen og legger opp kalender med mamsen. Må bare få de gjennom barnehagen først.